Rädda mammorna i krigen!

Det har ropats efter att det är längesedan jag uppdaterade här på bloggen.
Det beror på att jag har haft mycket viktigare saker för mig än att sitta vid datorn. Jag är upptagen med att lära ut Genevekonventionerna, de mänskliga rättigheterna och allmänt upplysa människor om hur det ser ut i världen.

Röda Korset har startat sin kampanj för Krigens offer. I år heter den Rädda mammorna.

* Att våldta kvinnor har blivit ett sätt att föra krig.
* De våldtagna kvinnornas ögon sticks ut så att de inte kan identifiera förövaren.
* Kvinnors händer huggs av för att de inte ska kunna försörja familjen medan maken är ute i kriget.
* Cirka 40 miljoner människor är på flykt i dag.
* Cirka 20 miljoner barn är flyktingar på grund av krig.
* 800 barn dör varje månad efter att ha trampat på landminor som är förbjudna.
* Under första världskriget var ca 5 % av de dödade civila.
* Under andra världkriget var ca 50 % av de dödade civila.
* I de krig som pågår i dag är ca 95 % av de som dör i krigen civila.

Mot bakgrund av detta behöver Svenska Röda Korset samla in 13,5 miljoner kronor för att hjälpa till att rädda mammorna.
Kampanjen når sin kulmen på Mors Dag.
Du kan skänka 100 kronor till Röda korsets arbete för att hjälpa krigens offer genom att skicka ett Mors dag-kort via hemsidan
www.redcross.se/mamma

Hundratals foton på väg!

Nu har jag suttit ganska många timmar av påsken framför datorn. Detta för att få ordning på bilderna från Västsahara-resan.
Det handlar om 440 digitala bilder och fem 36-rullar. De analoga lämnade jag in för framkallning förra veckan och ska kunna hämta ut dem imorgon. Men jag kan lova er alla att jag går in på Fuji Center redan i eftermiddag när jag ändå är i närheten. Kanske kanske är de klara...
De bästa digitala, typ 290 stycken, har bränts ner på en skiva och ska postas till FotoLabo idag.

Jag har haft tur med priserna. På Fuji Center hade de halva priset på framkallning den veckan jag lämnade in det. Tack så mycket. 105 kr per rulle istället för 210.
På FotoLabo hade de också erbjudande, om 75 öre per papperskopia av digital bild. Dessutom kunde man göra förstoringar upp til 20*20-30 cm för bara 15 kr. Så det åkte med några sådana också!

En rad bilder från Tallin-kryssningen ska också framkallas i det här svepet.

Det enda jag är orolig för är att många andra också lämnar in bilder nu när det varit påsk och att det då blir så mycket att göra för de som jobbar i framkallningen att de stressar och bilderna inte blir lika bra. Då ställer jag till med "en scen" där, det kan jag lova. Åtminstone säger jag till dem att göra om det så att jag inte behöver betala.

Håll tummarna! Snart finns det hundratals nya bilder om den bortglömda ockupationen av Västsahara.

Rapport från flyktinglägret

image12


Västsahariernas flyktingläger består av 4-5 olika boplatser. Vi var i "huvudtaden" Laayoune. De olika delarna har namn efter de städer som flyktingarna kommer ifrån i sitt hemland. I detta läger bor cirka 45 000 människor. Totalt är det ca 160 000.

Inte helt oväntat var det mycket sand, och det blåste en del. När jag besökte sjukhuset framgick det att de vanligaste sjukdomarna var kroniska problem med ögon och luftvägar.

Jag funderade under resan ganska mycket på hur snedvriden västerländska personers vilja att hjälpa kan bli. Bredvid sjukhuset hade en veterinärklinik byggts, medan det knappt fanns medicinskt material på hyllorna inne i förlossningssalen.
Dessutom hade några spanjorer skickat dit en herrans massa lekplatsleksaker. Varför undrar jag. Om man har projekt i lägren måste man väl ändå veta att FN inte får tillräckliga bidrag för att ge mat till alla människorna? En rutschkana har aldrig mättat någons mage.

image13
Varför skicka detta till flyktingläger där alla människor inte kan äta sig mätta?


Det var skollov när vi var där, vilket var väldigt trist. Tänk er själva att gå runt på olika skolor, kliniker och centra av olika slag utan att ett enda barn är på plats...
Jag såg inte heller så många män, utan mest kvinnor. I flyktingläger är det ofta fler kvinnor än män eftersom männen dör i striderna som är orsaken till flykten.

Västsaharas flyktingläger har funnits i över 30 år och ett mer "normalt" samhälle har börjat formas. En del försörjer sig som bilmekaniker, andra har startat små butiker. Den skola mina resekamrater driver projekt i heter Olof Palme-skolan. Ingen av lärarna där får lön säger de, men de är i alla fall sysselsatta.

* * * * * * *
Så, det var en första hastig rapport från min resa till Västsaharas flyktingläger. Vi får se om det blir något mer i detalj kring vissa saker, företeelser och annat längre fram.
Nu är det påsk och jag ska ut och resa lite igen. Denna gång kryssning till Tallin.