Bortglömda kriser och katastrofer
Mer pengar än någonsin tidigare gick förra året till humanitära hjälpinsatser. Slutsumman i världen landade på motsvarande 121 miljarder kronor. Ändå kom inte det enorma pengaflödet bortglömda kriser och katastrofer till del. Detta slås fast i årets World Disasters Report.
Trots att mer pengar än någon gång tidigare strömmade in till humanitära insatser under 2005 lämnades ännu en gång miljontals människor utan hjälp. Ett exempel på en bortglömd region är Malawi där den klimatrelaterade torkkatastrofen under året orsakat enorm matbrist med akut hungersnöd som följd. I stället var det katastrofarbetet efter tsunamin, orkanen Katrina och jordbävningen i Sydasien som hamnade i mediernas rampljus medan åtskilliga kriser och katastrofer fick vänta i kulisserna.
Årets rapport slår fast att hjälpen snedfördelades. Tsunamin var den bäst finansierade katastrofinsatsen någonsin med motsvarande 8 584 kronor per mottagare i humanitär hjälp. Pengar som behövdes för att stödja de miljontals människor som drabbades. De katastrofdrabbade i Tchad, Guyana, Elfenbenskusten, Malawi och Niger fick däremot nöja sig med i genomsnitt 187 kronor per person.
Hur kommer det sig att humanitär hjälp fördelas så olika? Varför får vissa kriser brett genomslag i medierna, givarnas pengar, hjälporganisationers uppmärksamhet och en plats i internationella katastrofdatabaser? Vilka konsekvenser får detta och vad kan göras åt det? Dessa frågor tas upp i årets World Disasters Report, där problematiken belyses med aktuella exempel från bland annat torkans Malawi och mödradödlighetens Nepal. Rapporten visar hur rätt insatser i tid kan förhindra att utdragna kriser förvandlas till mardrömslika katastrofsituationer.
Källa: www.redcross.se
Ett svenskt sammandrag av katastrofrapporten kan du beställa på [email protected]
Fel strategi av valutafonden
Internationella valutafonden IMF vill att Nicaragua inte ska använda sin budget till skolundervisning. Öööhhh... Hur tänker man då? Ska inte IMF verka för en ökad utveckling i länderna de lånar ut pengar till?
Nedan inklistrade är hämtat från www.vemsvillkor.se
" I Nicaragua har andelen barn som går i grundskolan sjunkit från 85 procent till 80 procent under de senaste tre åren. FN:s millenniemål säger att alla barn ska ha rätt till utbildning. Men i Nicaragua går alltså utvecklingen åt fel håll. Landets utbildningsminister uppskattar att andelen barn som går i skolan kommer att minska till 71 procent år 2015 om inte mer resurser tillförs.
Trots detta tvingar den Internationella valutafonden, IMF, Nicaragua att frysa utbildningsbudgetens andel av BNP. IMF har också ställt mycket specifika krav på att lagar, som kommit till efter nationella demokratiska beslut, ska ändras eller dras tillbaka.
Den svenska regeringens representant i IMF:s styrelse har hittills inte agerat för en förändring av IMF:s politik så att kraven på Nicaragua, och liknande krav som ställs på många andra fattiga länder, upphör.
På vems villkor? är en kampanj som stöds av 30 svenska enskilda organisationer. Syftet med kampanjen är att verka för en förändring av Sverige politik och att Sverige ska agera inom IMF:s styrelse."
Märkliga ortsnamn
"Namnet väcker löje, retsamhet och munterhet hos allmänheten, vilket leder till känslor av leda, pinsamhet och betingad skam hos ortsborna", står det i skrivelsen till Lantmäteriverket.
Lantmäteriverket begär nu yttranden från Institutet för Språk och folkminnen samt från Riksantikvarieämbetet. Så det är inte bara att ändra namnet hur som helst.
Ett beslut i frågan kan bli vägledande även för ett antal andra orter runt om landet med tvetydiga sexuella associationer, som ortsborna hänvisar till i sin skrivelse.
Bland dessa:
* Onansbygd
* Flateby
* Rumpsjön
* Lem
* Bögholmen
* Muslickberget
* Knulfjället
* Ballekkåtan
* Kukasjärvi
Sen finns ju också:
* Sexdrega
* Horred
* Snopptorp
och säkert andra ni bloggläsare kan bidra med
Vad några kronor räcker till
Hittills har 1,2 miljoner samlats in till Röda Korset genom kampanjen Runda Upp.
Här är några exempel på vad dina skänkta slantar räcker till:
50 öre: ett stearinljus med tio timmars brinntid
2 kr: 6 kondomer som kan hindra spridning av hiv/aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar
5 kr: ett kilo bönor som kan mätta många hungriga munnar
6 kr: vaccinering för ett barn mot mässling
11 kr: vaccinering för tre barn mot polio
39 kr: ett myggnät som skyddar en hel familj mot malaria
Pollen till jul
Nu får det väl ändå vara nog!
När ska folk fatta att det är dags att göra något åt det allvarliga fel som vi alla upplever i klimatat?
Imorgon tänder vi det första ljuset i advent, det är fyra veckor kvar till jul och vi har kommit en liten bit in i december månad.
DÅ VARNAR EXPERTERNA FÖR POLLEN!!!
Inte fan kommer det vara snö som far runt i luften under december, utan pollen. *suck* Pollen brukar vi ha i april, maj och juni och några sorter kvar över sommaren. Inte till jul.