Energikurs del 5 - varför?
Det blir allt populärare att ha pellets eller briketter som biobränsle i privatbostäder. Dessa eldas för att blir värme.
Både pelletsen och briketterna är gjorda av sågspån eller kutterspån som är restprodukter från många industrier, exempelvis köks- och golvtillverkning, och allt som förädlas av trä.
Efter att industrierna lämnar detta ifrån sig "limmas" spånen ihop till större "pluttar". Jag undrar varför.
- För att det ger bättre verkan om det man eldar är kompakt, fick jag som svar.
Men då kan man väl inte ha tänkt särsklit långt... Man kan slippa hela lim-processen men ändå få spånen kompakt med något så enkelt som jordens dragningskraft. Om införseln till pannan är formad som en tratt, bred där man häller i och smal precis innan elden når bränslet, blir ju spånen packad av den vikt som finns ovanför.
Får det inte vara så enkelt? Varför slösa energi och pengar på att limma ihop pellets och briketter när de ändå kan packas ihop så mycket enklare?
Kommentarer
Postat av: eMiliA
men om man skulle skippa det där limmandet finns det säkert massa folk som blir arb.lösa och högre arb.löshets siffra behöver vi inte...
Postat av: Pauline
Det måste finnas nån hemma som kan fylla på spånen när det tar slut i tratten. Och är det lite större pluttar kan man ha dem i säcker - spånen skrymmer mer och dammar väldigt... och kliar om man får dem på kroppen. Annars är nog tanken god.
Arbetslösa... tja kanske, om de inte kan åka runt och fylla på pannor i stället. En ny yrkestitel: Vad gör du då? Jo, jag är spåntrattspåfyllare i energibranchen. ;p Smaaajl
Trackback