Åksjuk mat

Oxfilé från Brasilien. Vatten från Frankrike. Abborre från Nya Zeeland!

Maten på de svenska borden har åkt allt längre. Och exemplen ovan är ändå ganska "snälla". Det finns dessutom torsk som fångats i norra Atlanten och skickats till Kina för att filéas. Och sedan till södra Frankrike för att göras til fiskpinnar och efter det tillbaka till Norden och Sverige.
Det är inte bara sanslöst utan vansinne!
En sådan utveckling är inte hållbar i längden. Om vi ska fortsätta på det viset kommer det iframtiden varken att finnas torsk i nordatlanten eller abborrar vid Nya Zeeland.

En vanlig frukostportion på en svenskt bord har åkt i genomsnitt 3 200 mil runt jorden innan den åker in i foderluckan på dig eller mig.

Samtidigt sitter vi här i Sverige och ser landskapen växa igen. Våra jordbrukare och fiskare går på knäna ekonomiskt eftersom det inte är lönsamt det de håller på med.
Arbetslösheten kommer öka, miljön blir sämre, barnen blir sjukare...

Kommentarer
Postat av: Anna

jag äter gärna aborre från nya zeeland och dricker vatten från frankrike. jag tycker det är helt ok med import, men att maten fraktats så långt fattar jag inte. skulle inte en hel del jobb skapas genom att våra egna skulle få filea?

Postat av: Killen

Ja, det är sjukt. Jag äter hellre mat från Sverige och ser att landskapen hålls öppna. Som en person sa en gång:
- När jag är ute och åker tittar jag extra noga på de små gårdar jag passerar. Ser jag en dynghög (gödselstack) på "dyngestan"* blir jag så där barnsligt lycklig.
Men tyvärr står de små gårdarna numer och förfaller - om de inte köpts upp för osannolika pengar av hästägare.
*=en platta bakom ladugården där gödseln förvaras innan den sprids ut på åkrarna.

2006-03-03 @ 12:19:13
Postat av: jojjo

du smaker dritt

2008-02-12 @ 13:41:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback